Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem
Pomysł na niestandardowy obiad lub ciepłe danie na przyjęcie, czyli papryka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkiem pieczarek i pysznego parmezanu. Wygląda bardzo efektownie i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Składniki
Przygotowanie
Kaszę gotujemy al dente w 2 szklankach osolonej wody.
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy cebulkę na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy ok 5-8 minut, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, 1 łyżeczką pieprzu, 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dodajemy kaszę i mieszamy.
Całość podlewamy gorącym bulionem i dusimy do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę. Na koniec doprawiamy resztą przypraw, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 50 g parmezanu i mieszamy.
Paprykom odcinamy końcówki i nadziewamy. Pieczemy 20-30 minut w 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch kaszy parmezanem.
Smacznego !
Składniki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 6 pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 500 ml bulionu
- 70 g parmezanu
- 4 średnie papryki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Kaszę gotujemy al dente w 2 szklankach osolonej wody.
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy cebulkę na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy ok 5-8 minut, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, 1 łyżeczką pieprzu, 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dodajemy kaszę i mieszamy.
Całość podlewamy gorącym bulionem i dusimy do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę. Na koniec doprawiamy resztą przypraw, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 50 g parmezanu i mieszamy.
Paprykom odcinamy końcówki i nadziewamy. Pieczemy 20-30 minut w 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch kaszy parmezanem.
Smacznego !