Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem
Pomysł na niestandardowy obiad lub ciepłe danie na przyjęcie, czyli papryka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkiem pieczarek i pysznego parmezanu. Wygląda bardzo efektownie i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.


Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 6 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 500 ml bulionu
  • 70 g parmezanu
  • 4 średnie papryki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kaszę gotujemy al dente w 2 szklankach osolonej wody.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy cebulkę na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy ok 5-8 minut, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, 1 łyżeczką pieprzu, 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dodajemy kaszę i mieszamy.

Całość podlewamy gorącym bulionem i dusimy do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę. Na koniec doprawiamy resztą przypraw, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 50 g parmezanu i mieszamy.

Paprykom odcinamy końcówki i nadziewamy. Pieczemy 20-30 minut w 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch kaszy parmezanem.

Zdjęcie - Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów