Pappardelle z borowikami i polędwiczkami
Dziś Światowy Dzień Makronu. Postanowiliśmy uczcić to święto przygotowaniem szybkiego, prostego acz bardzo wykwintnego dania. Makrony wprost uwielbiamy, polędwica to jedno z naszych ulubionych mięs, a za grzybami wręcz szalejemy - postanowiliśmy połączyć wszystkie te składniki w jedno danie. Otrzymaliśmy przepyszny obiad w sam raz do zaprezentowania tego dnia! Smacznego!!!!
Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 100 g borowików
- 150 g polędwiczek wieprzowych
- 200 g makaronu pappardelle
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Pappardelle z borowikami i polędwicą
Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło, na bardzo małym ogniu tak by masło się nie przypaliło, dodajemy pokrojone borowiki i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki polędwiczkę i dalej dusimy aż mięso będzie miękkie - dosłownie kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu - zazwyczaj około 6-8 minut. Odcedzony makaron mieszamy ze śmietaną i łączymy z grzybami i mięsem na patelni. Podajemy od razu po zrobieniu, dekorujemy natką pietruszki.