Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami

Zdjęcie - Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Życie jest jak bieg przez płotki, codziennie pokonujemy przeszkody i podejmujemy decyzje od których zależą nasze dalsze losy. Wygrywa ten kto wie czego chce i nie boi się ryzykować. Już od samego rana pojawiają się dylematy np. Co zjeść na śniadanie? Wybrać stringi czy figi?

Ja dziś wybrałam figi i odważyłam się je nawet upiec, z gorzką czekoladą i syropem klonowym. Zaserwowałam je z delikatną, waniliową Panną Kotką i pistacjami. To była słuszna i słodka decyzja!

Zdjęcie - Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami/ 6 małych porcji lub 3 duże
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 6 fig
  • 6 kostek czekolady
  • garść obranych pistacji
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki pigwówki lub cytrynówki
Panna Cotta:
  1. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
  2. Do garnka wlewamy kremówkę i mleko, przecinamy laskę wanilii wzdłuż na pół i ostrym czubkiem noża wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do kremówki, razem z laską i cukrem.
  3. Całość podgrzewamy aż zacznie się gotować. Zestawiamy z ognia, dodajemy pigwówkę i namoczoną żelatynę. Mieszamy przez minutę do dokładnego połączenia składników.
  4. Masę przelewamy do miseczek, studzimy, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Następnie moczymy miseczki w ciepłej wodzie, odwracamy dnem do góry i przerzucamy na talerz. Serwujemy z pieczonymi figami i pistacjami.
Pieczone figi:
  1. Figi rozkrawamy z góry na ćwiartki (nie przecinamy do końca).
  2. Do środka wkładamy kostki czekolady.
  3. Figi kładziemy na folii aluminiowej. Skrapiamy syropem klonowym i wstawiamy zawinięte do piekarnika.
  4. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z cukinii z orzechami włoskimi i rukolą

Sałatka z cukinii z orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką

Słodko-słony sernik z sera Roq…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Curry z dynią, soczewicą i szpinakiem

Curry z dynią, soczewicą i szp…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Owsiane ciasteczka z dynią

Owsiane ciasteczka z dynią

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami
2

Odcienie fioletu - sernik z cz…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
1

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z gruszką

Ciasto czekoladowe z gruszką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao

Tyna Tyna
In cooking we trust

 Muffinki

Muffinki

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kostka alpejska

Kostka alpejska

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Brownie z cukinii

Brownie z cukinii

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Domowe batoniki bounty
1

Domowe batoniki bounty

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!