Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami

Zdjęcie - Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Życie jest jak bieg przez płotki, codziennie pokonujemy przeszkody i podejmujemy decyzje od których zależą nasze dalsze losy. Wygrywa ten kto wie czego chce i nie boi się ryzykować. Już od samego rana pojawiają się dylematy np. Co zjeść na śniadanie? Wybrać stringi czy figi?

Ja dziś wybrałam figi i odważyłam się je nawet upiec, z gorzką czekoladą i syropem klonowym. Zaserwowałam je z delikatną, waniliową Panną Kotką i pistacjami. To była słuszna i słodka decyzja!

Zdjęcie - Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami/ 6 małych porcji lub 3 duże
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 6 fig
  • 6 kostek czekolady
  • garść obranych pistacji
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki pigwówki lub cytrynówki
Panna Cotta:
  1. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
  2. Do garnka wlewamy kremówkę i mleko, przecinamy laskę wanilii wzdłuż na pół i ostrym czubkiem noża wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do kremówki, razem z laską i cukrem.
  3. Całość podgrzewamy aż zacznie się gotować. Zestawiamy z ognia, dodajemy pigwówkę i namoczoną żelatynę. Mieszamy przez minutę do dokładnego połączenia składników.
  4. Masę przelewamy do miseczek, studzimy, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Następnie moczymy miseczki w ciepłej wodzie, odwracamy dnem do góry i przerzucamy na talerz. Serwujemy z pieczonymi figami i pistacjami.
Pieczone figi:
  1. Figi rozkrawamy z góry na ćwiartki (nie przecinamy do końca).
  2. Do środka wkładamy kostki czekolady.
  3. Figi kładziemy na folii aluminiowej. Skrapiamy syropem klonowym i wstawiamy zawinięte do piekarnika.
  4. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Piernik tarty Marji Disslowej
1

Piernik tarty Marji Disslowej

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem
1

Świąteczna, drożdżowa gwiazda…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Markizy orzechowe

Markizy orzechowe

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym)
1

Torcik (z bajecznym kremem cze…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kruche ciastka z masłem orzechowym
1

Kruche ciastka z masłem orzech…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym)
1

Torcik (z bajecznym kremem cze…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Piernikowy domek świecznik 2017

Piernikowy domek świecznik 201…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym
1

Piernikowe muffinki z kremem c…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Paluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladą
3

Paluchy drożdżowe z twarogiem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czekoladowy "torcik" brownie
1

Czekoladowy "torcik"…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo