Paella z owocami morza i warzywami

Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paella z owocami morza i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 ml bulionu
  • 300 g krewetek z głowami
  • 300 g ryżu (arborio lub carnaroli)
  • 200 g muli
  • 200 g mieszanki owoców morza (kalmary, krewetki, małże)
  • 170 g pomidora
  • 120 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 100 g świeżego łuskanego lub mrożonego groszku
  • 50 g szalotki
  • 4 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Cebulę i czosnek siekamy. Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Papryki kroimy w niewielką kosteczkę.

Krewetki obieramy z pancerzy (głowy zostawiamy), nacinamy wzdłuż grzbietu i usuwamy z wnętrza czarną żyłkę.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami, dodajemy szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy papryki, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy wino i redukujemy zawartość patelni o połowę.


Dodajemy na patelnię ryż, zalewamy bulionem, zagotowujemy, dodajemy mieszankę owoców morza, mule i oczyszczone krewetki. Przykrywamy patelnię dwoma kawałkami folii aluminiowej, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 8 min. Zdejmujemy potrawę z ognia i trzymamy pod folią jeszcze przez 3 min. Zdejmujemy folię, posypujemy ugotowanym al dente groszkiem, siekaną pietruszką i cząstkami cytryny.


Porada:

Nie mieszamy paelli - ryż powinien delikatnie przywrzeć do dna.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy