Orzechowa sałatka z kaszą gryczaną
Składniki
- 200 g ugotowanej cieciorki
- 150 g kaszy gryczanej palonej
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czerwonej cebuli
- 50 ml oleju Oliwier
- 50 g prażonych orzeszków arachidowych niesolonych
- 25 ml octu winnego
- 10 g miodu
- 1 pęczek rzodkiewek (ok. 150 g)
- 1 sałata rzymska
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy na sypko w lekko osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
Orzeszki drobno siekamy, zalewamy olejem, octem, dodajemy miód, sól i pieprz. Energicznie mieszamy, aż sos do sałatki lekko zgęstnieje.
Szarpiemy sałatę, pomidorki i rzodkiewki kroimy na ćwiartki, cebulę w pióra.
Składniki sałatki wykładamy na półmisek i polewamy obficie dressingiem.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl