Orientalna wołowina z imbirem i daktylami

Orientalna wołowina z imbirem i daktylami
Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna wołowina z imbirem i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g wołowiny (np. z łopatki)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 35 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 1 limonka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • szczypta pieprzu kolorowego
Przygotowanie Wołowinę myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. W naczyniu łączymy olej Kujawski z ziołami, sok z limonki, posiekany czosnek, sól, pieprz, chilli, słodką paprykę oraz starty imbir. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Wołowinę podsmażamy przez chwilkę na patelni, po czym całość przekładamy do garnka.


Na patelni smażymy drobno posiekaną, czerwoną cebulkę. Zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka, gdzie wcześniej umieściliśmy wołowinę. Do mięsa i cebuli dolewamy odrobinę wody tak, by zakryła mięso i dusimy przez 2 godz. Wołowinę co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewając niewielkie ilości wody. Na koniec dodajemy posiekane daktyle i dusimy wszystko jeszcze przez 0,5 godz.

Wołowinę najlepiej podać w towarzystwie lekkiej sałatki.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów