Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym
Sezon na szparagi jest krótki, więc dziś znów będą głównym bohaterem przepisu w cyklu vintage cooking. Tym razem przepis zaczerpnęłam z pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne."
Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy:
Składniki:
∙ 4 jaja
∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło lub margarynę, ja użyłam oliwy z oliwek)
∙ sól do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na dość cienkie ukośne plasterki. Następnie "jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozmieszać, posolić, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ostrożnie z pianą, dodać przesianą mąkę (ja nie przesiewałam), wymieszać". Tu dodajemy szparagi, zostawiając kilka plasterków do przybrania, i wlewamy "na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika i wyjąć go po lekkim zrumienieniu." Zamiast ostatniego kroku można przewrócić omlet na drugą stronę lub przykryć go pokrywką i smażyć chwilę na małym ogniu.
Omlet dekorujemy plasterkami szparagów, ja dodatkowo posypałam go serem wędzonym solankowym :)