Ogniste żeberka wieprzowe z grilla

Ogniste żeberka wieprzowe z grilla

Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogniste żeberka wieprzowe z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki

  • 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Marynata:

  • 6 łyżek keczupu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 średnie papryczki chilli
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco)

Przygotowanie Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 20-25 min. Następnie wyjąć mięso z wywaru i ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy.

 

Marynata:

Cebulę i czosnek obrać. Chilli przekroić wzdłuż, usunąć nasiona (jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, pestki możecie zostawić). Cebulę, czosnek i papryczki drobno posiekać lub zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty.

 

Ostudzone żeberka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Odstawić na co najmniej 12 godz. do lodówki.

 

Żeberka wyjąć z lodówki ok. 30 min. przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 min. w tym czasie raz przewracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą.

Podawać z lekką sałatką i grillowanymi ziemniaczkami.

 

 

Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

 

 

Kategorie przepisów