Ogniste żeberka wieprzowe z grilla
Składniki
- 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Marynata:
- 6 łyżek keczupu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 średnie papryczki chilli
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco)
Przygotowanie Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 20-25 min. Następnie wyjąć mięso z wywaru i ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy.
Marynata:
Cebulę i czosnek obrać. Chilli przekroić wzdłuż, usunąć nasiona (jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, pestki możecie zostawić). Cebulę, czosnek i papryczki drobno posiekać lub zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty.
Ostudzone żeberka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Odstawić na co najmniej 12 godz. do lodówki.
Żeberka wyjąć z lodówki ok. 30 min. przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 min. w tym czasie raz przewracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą.
Podawać z lekką sałatką i grillowanymi ziemniaczkami.
Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com