Norweskie drożdżówki z budyniem i kokosem

Norweskie drożdżówki z budyniem kokosem i lukrem są przepyszne! Nazwa jest trudna do wymówienia, ale przepis łatwy do zrobienia. Do bułeczek użyłam rzepakowego oleju Kujawskiego, który ma teraz nowe opakowanie. Nowy korek ułatwia dozowanie oleju małym i dużym strumieniem w zależności od potrzeb. Dzięki smuklejszej butelce olej jest bardziej poręczny. A kształt nowej butelki inspirowany jest strojem Kujawianek znanym z reklam marki.
Składniki na norweskie drożdżówki z budyniem i kokosem:
👇Składniki na ciasto drożdżowe👇
- 520 g mąki pszennej
- 1 jajko
- aromat cytrynowy
- 60 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 50 g cukru pudru
- rozczyn drożdżowy: 50 g drożdży świeżych, 250 g mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
👇Składniki na budyń👇
- 1 opakowanie budyniu
- 400 g mleka
- słodzidło
👇Składniki na lukier👇
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- wiórki kokosowe do posypania
Jak upiec norweskie drożdżówki z budyniem i kokosem:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: 50 g drożdży świeżych, 250 g mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i odstawiamy na 10–15 minut.
Składniki na ciasto zagniatamy – można wykorzystać robot kuchenny. Zagniecione ciasto na drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłym miejscu.
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy blachę do pieczenia układając na niej papier do pieczenia, który lekko posypujemy mąką, żeby bułeczki się nie przylepiały. Z ciasta formujemy bułeczki z małym wgłębieniem, na który wykładamy budyń. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Norweskie drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 20 minut.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne