Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami.
Pancake rolls with strawberries.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe.
100g mąki
250ml mleka
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarogu śmietankowego
125ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki mleka
250g truskawek
Sos:
250g truskawek
2 plasterki świeżego imbiru
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 h. Następnie pokroić w plastry. Truskawki na sos blendować z cukrem i imbirem.
Roladki podawać z sosem truskawkowym.