Naleśniki ziołowe ze szparagami i szynką
Szparagi z szynką czy szparagi z masłem i płatkami migdałów to absolutna klasyka. A jeśliby połączyć te przepisy i dodać jeszcze wiosennie zielone, ziołowe naleśniki? To idealny obiad na czerwiec!
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ
(2 porcje)
- ½ pęczka szparagów,
- 150g mąki,
- 150ml mleka,
- ok. 50ml wody,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki stopionego masła,
- garść różnych ziół (u mnie szczypiorek, pietruszka, bazylia i kilka listków szałwii),
- 4 cienkie plastry surowej, wędzonej szynki,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka cukru,
- sok z ¼ cytryny,
- masło klarowane lub odrobina oleju do smażenia,
- sól
Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, jajkami, szczyptą soli i łyżką stopionego masła. Dodać posiekane zioła i całość zmiksować blenderem. Surowe ciasto może wydawać się niezbyt zielone, ale po usmażeniu naleśniki nabiorą bardziej intensywnego koloru. Na patelni, na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju usmażyć 4-5 naleśników. Gotowe naleśniki przykryć folią aluminiową i trzymać w cieple. Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. W garnku zagotować wodę z sokiem z cytryny, cukrem i ½ łyżeczki soli. Szparagi gotować około 4-6 minut, aż będą miękkie (ale nie rozgotowane!). Migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki i na tej samej patelni usmażyć szynkę bez dodatku tłuszczu. Ciepłe naleśniki podawać ze szparagami i szynką, skropione pozostałym masłem i posypane płatkami migdałowymi.
(na podstawie przepisu z "Moje Gotowanie" 6/2013 z moimi zmianami)