Naleśniki ze szpinakiem
Na pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka życzę :-)
Składniki na około 10 sztuk:
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka wody gazowanej
- 100 g szpinaku baby
- 3 jajka L
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
1. Do misy blendera wlewamy mleko i dodajemy umyty szpinak. Blendujemy do momentu, aż masa będzie w miarę gładka. Schodzi to dłuższą chwilę. U nas malutkie drobinki szpinaku i tak były w cieście.
2. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy, aż masa będzie gładka.
3. Na patelnię wlewamy niedużą ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego :-))