Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem to pozycja obowiązkowa w moim menu. Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy sposób na wytrawne naleśniki, dzięki, któremu udowodnimy, że szpinak nie musi się już kojarzyć z traumą z dzieciństwa. Dla mnie całe lata kojarzył się w smaku z trawą, której o ile pamiętam nie jadłam, ale tak sobie wyobrażałam jej smak, dziś kiedy już wiem jak go dobrze przyrządzić, po prostu go uwielbiam. Naleśniki bardzo łatwe w przygotowaniu i wcale nie pracochłonne, smakują zawsze i na ciepło i na zimno. Polecam.
Zdjęcie - Naleśniki ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 10szt.): Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Nadzienie:
  • 450g szpinaku (najlepszy jest świeży, ale mrożony też się świetnie sprawdzi)
  • 270g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oliwy
Dodatkowo:
  • jogurt naturalny
  • kilka łyżeczek pestek słonecznika
  • kilka listków świeżej bazylii
Składniki na ciasto dokładnie połączyć za pomocą miksera. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Świeży szpinak dokładnie umyć i drobno pokroić, mrożony wystarczy połamać na drobniejsze bryłki. Szpinak dodać do czosnku, dobrze przyprawić (należy pamiętać, żeby dodać tylko odrobinę soli), poddusić przez ok. 5min. Ser pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, pozostawić chwilkę na małym ogniu, mieszając, aby reszta wody odparowała. Na naleśniki nakładać farsz i dowolnie zawijać. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem jogurtu, podprażonych pestek słonecznika i świeżej bazylii.

Kategorie przepisów