Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem to pozycja obowiązkowa w moim menu. Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy sposób na wytrawne naleśniki, dzięki, któremu udowodnimy, że szpinak nie musi się już kojarzyć z traumą z dzieciństwa. Dla mnie całe lata kojarzył się w smaku z trawą, której o ile pamiętam nie jadłam, ale tak sobie wyobrażałam jej smak, dziś kiedy już wiem jak go dobrze przyrządzić, po prostu go uwielbiam. Naleśniki bardzo łatwe w przygotowaniu i wcale nie pracochłonne, smakują zawsze i na ciepło i na zimno. Polecam.
Składniki (na 10szt.): Naleśniki:
Składniki (na 10szt.): Naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 450g szpinaku (najlepszy jest świeży, ale mrożony też się świetnie sprawdzi)
- 270g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- odrobina oliwy
- jogurt naturalny
- kilka łyżeczek pestek słonecznika
- kilka listków świeżej bazylii