Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem


Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod beszamelem
Naleśniki:
325 ml mleka
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
Farsz :
smażone, pieczone lub grillowane kawałki kurczaka
150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka sosu sojowego/octu balsamicznego
pół papryczki chilli
świeżo mielony pieprz
Beszamel:
łyżka masła
łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
świeżo zmielona gałka muszkatołowa (1-2 łyżeczki)
szczypta soli, szczypta cukru
pieprz
1.Naleśniki.
Składniki zmiksować mikserem, dodając trochę mąki lub mleka, tak aby ciasto w konsystencji przypominało gęstą śmietanę. Naleśniki w zależności od patelni smażyć na łyżeczce oleju lub bez tłuszczu, z dwóch stron-w sumie około półtorej minuty.
2. Farsz:
Na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte listki szpinaku (lub rozmrożony szpinak), smaż około 3 minuty, przypraw sosem sojowym/octem balsamicznym, pieprzem i papryczką chilli.
Kawałki z piersi kurczaka przygotuj według uznania. Ja przyprawiłam je pieprzem cayenne, curry, słodką papryką.
3. Beszamel:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką 30 sekund aż uzyskamy złocistą barwę. Wlewamy mleko i cierpliwe czekamy aż beszamel zacznie gęstnieć, wtedy mieszamy by nie powstały grudki i przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
4. Składanie i pieczenie naleśników.
Na środku każdego naleśnika nakładamy farsz ze szpinaku, kawałki kurczaka i polewamy łyżką gęstego beszamelu-zawijamy. Na koniec wszystkie naleśniki smarujemy beszamelem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni.
Tosia