Naleśniki śmietankowe z truskawkami
Naleśniki z dodatkiem budyniu śmietankowego,
truskawkami i twarożkiem – świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako
danie obiadowe na letnie dni !
2.Miskę
przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy
naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i
żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie od
tego jakiej konsystencji nadzienia chcemy uzyskać) 5. Tak przygotowanym nadzienie smarujemy usmażone
naleśniki (do środka możemy wkroić również świeże truskawki). Składamy w trójkąty
lub zwijamy w rulony.
truskawkami i twarożkiem – świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako
danie obiadowe na letnie dni !
CIASTO:
200 g mąki pszennej
50 g budyniu śmietankowego w proszku
120 ml mleka
120 ml wody gazowanej
1 jajko
2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i
przestudzonego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
250g białego sera
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można
pominąć)
½ łyżeczki soku z cytryny
WYKONANIE:
1.Składniki na ciasto miksujemy.2.Miskę
przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy
naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i
żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie od
tego jakiej konsystencji nadzienia chcemy uzyskać) 5. Tak przygotowanym nadzienie smarujemy usmażone
naleśniki (do środka możemy wkroić również świeże truskawki). Składamy w trójkąty
lub zwijamy w rulony.