Naleśniki śmietankowe z truskawkami

Naleśniki śmietankowe z truskawkami
Zdjęcie - NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z dodatkiem budyniu śmietankowego,
truskawkami i twarożkiem – świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako
danie obiadowe na letnie dni !

Zdjęcie - NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO: 200 g mąki pszennej 50 g budyniu śmietankowego w proszku 120 ml mleka 120 ml wody gazowanej 1 jajko 2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i
przestudzonego masła szczypta soli NADZIENIE: 250g białego sera 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można
pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO: Świeże truskawki 🍓

WYKONANIE:

1.Składniki na ciasto miksujemy.
2.Miskę
przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy
naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i
żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie od
tego jakiej konsystencji nadzienia chcemy uzyskać) 5. Tak przygotowanym nadzienie smarujemy usmażone
naleśniki (do środka możemy wkroić również świeże truskawki). Składamy w trójkąty
lub zwijamy w rulony.

Kategorie przepisów