Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami

Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami



Zdjęcie - Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami - „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Gdyby zapytać dzieci co najbardziej lubią jeść na śniadanie, większość z całą pewnością by odpowiedziała, że naleśniki. Nie jest to może najszybsze śniadanie, ale zadowolone miny dzieci to widok bezcenny. Można je podać na wiele sposobów. Moi synowie przepadają za ich czekoladową wersją z dodatkiem wiśni lub pomarańczy.
O tej porze roku postawiłam jednak na sezonowe dodatki czyli jabłka i miód który właśnie przyjechał do mnie prosto z pasieki. Do tego serek śmietankowy i resztki orzechów włoskich z poprzedniego sezonu. Wyszło z tego zdrowe, sycące śniadanie bogate w niezbędne składniki wpływające na lepszą kondycję i dobre wyniki w nauce. Dlaczego staram się aby nabiał był obecny w tym najważniejszym posiłku. Dlatego, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dzieci pijące mleko lepiej się rozwijają, są wyższe od tych, które go nie piją, mają mocniejsze kości i zęby, a zawarty w mleku tryptofan chroni je przed chorobami autoimmunologicznymi.”

Zdjęcie - Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami - „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami (przepis własny)
Składniki na 6 szt.
Ciasto:

2 jajka

100g mąki pszennej

250ml mleka

1 łyżka cukru

3 łyżki stopionego masła

0,5 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

250g serka śmietankowego

1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich

2 jabłka

1 łyżka masła

2 łyżki płynnego miodu

cynamon

WYKONANIE Ciasto: Ubić jajka z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Wylać porcję ciasta, rozprowadzić po dnie i usmażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Odłożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
Nadzienie Obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę dodatkowo przekroić na trzy części. Na patelni roztopić masło z łyżką miodu. Wrzucić jabłka i smażyć 4-5 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Należy wybrać takie odmiany, które nie rozpadną się podczas smażenia. Wymieszać serek z pozostałym miodem i posiekanymi orzechami. Każdy naleśnik posmarować cienką warstwą serka. Złożyć dwa razy. Na wierzchu ułożyć po kilka cząstek jabłek. Oprószyć delikatnie cynamonem.
Smacznego :) Aronia

Przepis bierze udział w konkursie

Zdjęcie - Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami - „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów