Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką
Mięciutkie, puszyste i po prostu pyszne, a do tego do jego składniki wystarczy wymieszać i włożyć do piekarnika. Czyż to nie jest ciasto idealne. Ja robiłam je z truskawkami, ale doskonale sprawdzą się jagody, borówki, maliny, porzeczki, czy jabłka, a ze śliwkami to dopiero będzie przepyszne.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- i ok 2 szklanek owoców
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier z wanilią, a w drugiej maślankę, olej i jajka. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy łyżką tylko do momentu aż się połączą.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło przekładamy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja upiekłam je w keksówce, ale może być także tortownica. Na wierzch dajemy owoce i posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50 minut