Najlepsza pasta jajeczna- także na Wielkanoc

Najlepsza pasta jajeczna- także na Wielkanoc

 

W naszym domu w weekendy śniadania to zwykle jakaś potrawa na bazie jajek. Omlet, często jakieś placuszki  lub właśnie pasta jajeczna.

Zacznijmy od podstaw. Bazą pasty jajecznej są oczywiście ugotowane na twardo jajka.

Zdjęcie - Najlepsza pasta jajeczna- także na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować jajka na twardo?

Nic prostszego!

Wystarczy włożyć jajka do rondelka, zalać zimną wodą i gotować przez ok. 7 minut, liczonych od momentu zagotowania wody. Jajka po ugotowaniu przelewam zimną wodą. Aby łatwo obrać jajka ze skorupki, ostukuję ją, a gdy skorupka popęka wkładam jajka z powrotem do wody. Gdy obieramy jajka w wodzie, skorupka w zasadzie sama z nich schodzi.

Do przygotowania pasty jajecznej jajka muszą być zupełnie ostudzone i pokrojone w małą kostkę. Ja zwykle rozdrabniam je na małe kawałki przy pomocy widelca.

Dzisiejszy przepis w wersji filmowej znajdziecie pod TYM LINKIEM :) Przepis - Wydrukuj przepisJakich dodatków użyć do przygotowania pasty jajecznej?

Jestem przekonana, że mieliście okazję jeść naprawdę wiele rodzajów pasty jajecznej. Składniki niby są takie same (lub przynajmniej bardzo podobne), a pasta za każdym razem smakuje trochę inaczej.

Ja do pasty dodaję majonez lub majonez w połączeniu z 18% śmietaną- ta druga wersja jest łagodniejsza w smaku i lżejsza.

Inne moje ulubione dodatki do pasty jajecznej to:

  • ogórek (kiszony lub konserwowy)
  • szczypior
  • koperek
  • bardzo drobno posiekana cebula (najchętniej czerwona), nie za dużo
  • odrobina ostrej musztardy
  • odrobina ketchupu
  • tuńczyk
  • szynka

Inne, mniej popularne dodatki to:

  • oliwki
  • kapary
  • suszone pomidory
  • anchois
  • wszystko, co Waszym zdaniem pasuje ;)

Na koniec zostaje doprawienie pasty do smaku solą i pieprzem.

Pastę jajeczną najlepiej jest przygotować co najmniej na godzinę przed jedzeniem, żeby składniki się “przegryzły” i pasta jajeczna miała głęboki smak.

Gotową pastę jajeczną przechowujemy oczywiście w lodówce, choć przed podaniem radzę ją wyjąć, aby składniki osiągnęły temperaturę pokojową.

W przepisie podałam proporcję na pastę jajeczną przygotowaną z 3 jajek, z dodatkiem tuńczyka (wybrałam tuńczyka w zalewie własnej).

*** Po więcej przepisów na śniadaniowe dania z jajek zapraszam do mojego e-booka JaJem Śniadanie<3 Składniki:

  • jajko - 3 szt
  • tuńczyk - 1 puszka, w zalewie własnej
  • ogórek kiszony - 1 szt
  • majonez - 1 płaska łyżka
  • śmietana 18% - 1 płaska łyżka
  • czerwona cebula - 1/4 małe szt, bardzo drobno posiekana
  • koper - 1 łyżka, posiekany
  • szczypior - 2 łyżki, posiekany
  • ketchup, musztarda - 1 łyżeczka, opcjonalnie
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  2. Jajka, szczypior, koper, ogórek, cebulkę- drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki pasty jajecznej włóż do miski, dopraw majonezem i śmietaną. Wymieszaj.
  4. Dodaj, do smaku, ketchup, musztardę, sól i pieprz.
  5. Pastę jajeczną odstaw przed podaniem na godzinę, aby składniki się przegryzły.
  6. Pastę jajeczną podawaj na pieczywie.

Po przepis w wersji filmowej zapraszam TUTAJ!

Kategorie przepisów