Nadziewana cukinia z grilla z sałatką grecką
Nadziewane mozzarellą i pomidorami cukinie oraz grecka sałatka, oczywiście z dodatkiem oleju Kujawskiego z ziołami, który podkręci smak każdej potrawy i sprawi, że danie stanie się wyraziste oraz aromatyczne – rządzą na grillu!
Olej Kujawski z ziołami to genialny dodatek do dań z grilla, możecie w nim również zamarynować mięso. Olej ten występuje aż w 8 wariantach smakowych!
Składniki na nadziewaną cukinię z grilla:
- 2 młode cukinie
- 2-3 łyzki oleju Kujawskiego z bazylią
- 1 mozzarella
- sól i pieprz
- kilka łodyg świeżej natki pietruszki
Składniki na sałatkę grecką:
- 2 duże malinowe pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 szklarniowego ogórka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 kostka sera feta
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
Jak upiec nadziewaną cukinię z grilla?
Dwie średniej wielkości młode cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Ułożyć na tackach do grillowania, nakłuć widelcem i polać odrobiną oleju Kujawski z bazylią. Oprószyć solą i pieprzem.
Na cukiniach ułożyć plastry porwanej mozzarelli i kawałki pomidora na zmianę. Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warto też posypać tartą mozzarellą.
Cukinie grillować lub zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 min. Po upieczeniu posypać prażonymi ziarenkami np. słonecznikiem, sezamem oraz świeżą natką pietruszki.
Do nadziewanej cukinii z grilla pasuje sałatka grecka
Jak przygotować sałatkę grecką?
Pomidora i papryki pokroić w grubą kostkę. Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Warzywa wymieszać w misie, na wierzch ułożyć rozkruszoną fetę, czarne oliwki i plastry czerwonej cebuli.
Polać całość olejem Kujawskim z ziołami i oprószyć pieprzem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis