Nadziewana cukinia z grilla z sałatką grecką

Nadziewana cukinia z grilla z sałatką grecką

Zdjęcie - Nadziewana cukinia z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadziewane mozzarellą i pomidorami cukinie oraz grecka sałatka, oczywiście z dodatkiem oleju Kujawskiego z ziołami, który podkręci smak każdej potrawy i sprawi, że danie stanie się wyraziste oraz aromatyczne – rządzą na grillu!

Olej Kujawski z ziołami to genialny dodatek do dań z grilla, możecie w nim również zamarynować mięso. Olej ten występuje aż w 8 wariantach smakowych!

Składniki na nadziewaną cukinię z grilla:

  • 2 młode cukinie
  • 2-3 łyzki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 1 mozzarella
  • sól i pieprz
  • kilka łodyg świeżej natki pietruszki

Składniki na sałatkę grecką:

  • 2 duże malinowe pomidory
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 szklarniowego ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 kostka sera feta
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią

Zdjęcie - Nadziewana cukinia z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec nadziewaną cukinię z grilla?

Dwie średniej wielkości młode cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Ułożyć na tackach do grillowania, nakłuć widelcem i polać odrobiną oleju Kujawski z bazylią. Oprószyć solą i pieprzem.

Na cukiniach ułożyć plastry porwanej mozzarelli i kawałki pomidora na zmianę. Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warto też posypać tartą mozzarellą.

Cukinie grillować lub zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 min. Po upieczeniu posypać prażonymi ziarenkami np. słonecznikiem, sezamem oraz świeżą natką pietruszki.

Do nadziewanej cukinii z grilla pasuje sałatka grecka

Jak przygotować sałatkę grecką?

Pomidora i papryki pokroić w grubą kostkę. Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Warzywa wymieszać w misie, na wierzch ułożyć rozkruszoną fetę, czarne oliwki i plastry czerwonej cebuli.

Polać całość olejem Kujawskim z ziołami i oprószyć pieprzem.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów