Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią

Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią
Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muszle makaronowe faszerowane kurczakiem i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 12 muszli makaronowych – conchiglioni
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 20 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki startego sera grana padano
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
na sos śmietanowo-bazyliowy:
  • 3-4 łyżki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, zachowując wodę z gotowania makaronu. Muszle wymieszać z jedną łyżką oleju, aby się nie posklejały.


Drugą łyżkę oleju wymieszać z dwiema łyżkami wody z gotowania makaronu. Wylać na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania.


Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Liście bazylii, cebulę i czosnek drobno posiekać.


Na patelni rozgrzać trzecią łyżkę oleju i na małym ogniu zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać mięso z kurczaka oraz posiekaną bazylię i krótko razem przesmażyć. Dodać po dwie łyżki serka śmietankowego i sera grana padano. Wlać wino. Przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.


Przygotowanym farszem napełnić muszle makaronowe. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Posypać pozostałym startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać przez około 10 minut.


W tym czasie przygotować sos. Rozgrzać na patelni olej. Dodać serek i suszoną bazylię. Wlać bulion. Podgrzewać, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w oddzielnym naczyniu.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów