Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami

Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami

Jeżeli należycie do grona miłośników zielonej herbaty matcha, to dzisiejszy przepis z pewnością Wam się spodoba. Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami to pomysł na lekki deser w sam raz na lato. Delikatny biszkopt i puszysty krem, skrywający w sobie całe mnóstwo świeżych owoców sprawdzi się znakomicie w ciepłe czerwcowe dni! To ciasto ma intensywny herbaciany smak, a matcha nadaje mu świeżości i lekkości. Całość w połączeniu z truskawkami komponuje się wprost znakomicie! Ciasto to idealnie smakuje w akompaniamencie z matcha latte!

To musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami przygotowałem na bazie delikatnego biszkoptu genueńskiego z dodatkiem masła. Dodatkowo wzbogaciłem go o zieloną herbatę, dzięki czemu ma intensywny zielony kolor i doskonały smak.

Najważniejszy jest tutaj jednak puszysty mus z zieloną herbatą matcha. Przygotowałem go na bazie kremu angielskiego, dodając napar z zielonej herbaty zamiast wanilii. Krem wzbogaciłem również białą czekoladą i ustabilizowałem żelatyną. Dodatkowo, aby nadać mu lekkości, połączyłem go z bitą śmietaną. W musie ukryłem zaś solidną porcję świeżych truskawek. Dobrze sprawdzą się tutaj również maliny. Owoce świetnie przełamują słodycz deseru i trawiasty smak herbaty.

Przygotowanie tego deseru nie jest skomplikowane, ale żeby uzyskać jak najlepszy efekt, przestrzegajcie dokładnie przepisu poniżej. Ciasto przygotowałem w regulowanym rancie, dzięki czemu uzyskałem równe brzegi, ale zwykła prostokątna blaszka również dobrze się sprawdzi. Proporcje są dobrane na formę o wymiarach 22×32 cm. Możecie użyć również odrobinę mniejszej; przy większych wymiarach truskawki mogą za bardzo wystawać.

Uwaga: Do przepisu polecam użyć matchę dobrej jakości o intensywnie zielonym kolorze. To ona ma wpływ na finalny smak i wygląd deseru. Sam wykorzystałem zieloną herbatę od MOYA. Nie jest to wpis sponsorowany, ale zdecydowanie mogę ją polecić, ponieważ wypróbowałem wiele innych w deserach i ta zdecydowanie smakuje najlepiej. Pamiętajcie również, aby nie zalewać herbaty wrzątkiem, gdyż stanie się gorzka! Woda powinna mieć 70-80°C.

Zdjęcie - Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami:

Biszkopt z zieloną herbatą matcha:

  • 3 całe jajka (rozmiar M)
  • 90 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 5 g zielonej herbaty matcha
  • 15 g masła

 

 Mus z zieloną herbatą matcha:

  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 50 ml wody
  • 50 g cukru
  • 7,5 g zielonej herbaty matcha
  • 200 g białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 12 g żelatyny w listkach (lub zwykłej żelatyny w proszku i 30 ml zimnej wody)

 

  Dodatkowo:

  • ok. 700 g truskawek (ok. 30 sztuk)
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha do posypania deseru

Jak przygotować musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami?

Biszkopt z zieloną herbatą matcha

  1. Jajka w temperaturze pokojowej przełóż do dzieży miksera. Wsyp cukier i ubij na prawie sztywno (ok. 5 minut).
  2. Kolejno dodaj zieloną herbatę matcha i krótko zmiksuj do połączenia.
  3. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
  4. Kolejno dodaj roztopione i przestudzone masło i połącz z resztą masy.
  5. Ciasto przełóż do formy o wymiarach ok. 22x32 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
  6. Biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia i delikatnie zdejmij papier do pieczenia.
  7. Jeśli używasz regulowanego rantu, to brzegi biszkoptu możesz delikatnie odkroić (ok. 1 cm), aby go wyrównać. Biszkopt przełóż z powrotem na blaszkę do pieczenia lub na płaską blaszkę i zabezpiecz prostokątnym rantem.
  8. Na biszkopcie ułóż truskawki z odkrojonymi uprzednio szypułkami szpicem do góry. (Uwaga: warto wybrać nieco mniejsze owoce, aby nie wystawały one ponad formę).

 

Mus z zieloną herbatą matcha

  1. Zieloną herbatę wsyp do miseczki. Wlej wodę o temperaturze 70-80°C i ubij przez 30 sekund chansenem lub za pomocą trzepaczki.
  2. Listki żelatyny włóż do zimnej wody (na ok. 5 minut). Żelatynę w proszku (jeśli używasz) zalej zimna wodą, wymieszaj i odstaw.
  3. Do miseczki przełóż żółtka, wsyp cukier i krótko ubij trzepaczką do powstania gęstej masy. Wlej mleko oraz przygotowaną matchę i całość wymieszaj.
  4. Miskę wstaw na kąpiel wodną (garnek z gotującą się wodą) i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż krem zacznie gęstnieć (nie doprowadź jego do wrzenia).
  5. Jeszcze gorącym kremem zalej posiekaną białą czekoladę. Odczekaj chwilę, a następnie całość energicznie wymieszaj, aż czekolada się roztopi.
  6. Do kremu dodaj namoczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia. (Jeśli zostaną grudki, to miskę z kremem wstaw na moment na kąpiel wodną, aby delikatnie podgrzać krem). Krem odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej.
  7. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na półsztywno (powina być dobrze napowietrzona, ale nadal delikatnie płynna).
  8. Połącz ją z kremem z zieloną herbatą i dokładnie wymieszaj. Mus natychmiast (szybko gęstnieje) wylej na biszkopt z ułożonymi truskawkami.
  9. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed pokrojeniem na porcje oprósz zieloną herbatą matcha. Jeśli korzystasz z regulowanego rantu, to przed jego zdjęciem opal go palnikiem gazowym.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów