Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami

Jeżeli należycie do grona miłośników zielonej herbaty matcha, to dzisiejszy przepis z pewnością Wam się spodoba. Musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami to pomysł na lekki deser w sam raz na lato. Delikatny biszkopt i puszysty krem, skrywający w sobie całe mnóstwo świeżych owoców sprawdzi się znakomicie w ciepłe czerwcowe dni! To ciasto ma intensywny herbaciany smak, a matcha nadaje mu świeżości i lekkości. Całość w połączeniu z truskawkami komponuje się wprost znakomicie! Ciasto to idealnie smakuje w akompaniamencie z matcha latte!
To musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami przygotowałem na bazie delikatnego biszkoptu genueńskiego z dodatkiem masła. Dodatkowo wzbogaciłem go o zieloną herbatę, dzięki czemu ma intensywny zielony kolor i doskonały smak.
Najważniejszy jest tutaj jednak puszysty mus z zieloną herbatą matcha. Przygotowałem go na bazie kremu angielskiego, dodając napar z zielonej herbaty zamiast wanilii. Krem wzbogaciłem również białą czekoladą i ustabilizowałem żelatyną. Dodatkowo, aby nadać mu lekkości, połączyłem go z bitą śmietaną. W musie ukryłem zaś solidną porcję świeżych truskawek. Dobrze sprawdzą się tutaj również maliny. Owoce świetnie przełamują słodycz deseru i trawiasty smak herbaty.
Przygotowanie tego deseru nie jest skomplikowane, ale żeby uzyskać jak najlepszy efekt, przestrzegajcie dokładnie przepisu poniżej. Ciasto przygotowałem w regulowanym rancie, dzięki czemu uzyskałem równe brzegi, ale zwykła prostokątna blaszka również dobrze się sprawdzi. Proporcje są dobrane na formę o wymiarach 22×32 cm. Możecie użyć również odrobinę mniejszej; przy większych wymiarach truskawki mogą za bardzo wystawać.
Uwaga: Do przepisu polecam użyć matchę dobrej jakości o intensywnie zielonym kolorze. To ona ma wpływ na finalny smak i wygląd deseru. Sam wykorzystałem zieloną herbatę od MOYA. Nie jest to wpis sponsorowany, ale zdecydowanie mogę ją polecić, ponieważ wypróbowałem wiele innych w deserach i ta zdecydowanie smakuje najlepiej. Pamiętajcie również, aby nie zalewać herbaty wrzątkiem, gdyż stanie się gorzka! Woda powinna mieć 70-80°C.
Składniki na musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami:
Biszkopt z zieloną herbatą matcha:
- 3 całe jajka (rozmiar M)
- 90 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 5 g zielonej herbaty matcha
- 15 g masła
Mus z zieloną herbatą matcha:
- 3 żółtka
- 100 ml mleka 3,2%
- 50 ml wody
- 50 g cukru
- 7,5 g zielonej herbaty matcha
- 200 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 12 g żelatyny w listkach (lub zwykłej żelatyny w proszku i 30 ml zimnej wody)
Dodatkowo:
- ok. 700 g truskawek (ok. 30 sztuk)
- 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha do posypania deseru
Jak przygotować musowe ciasto z zieloną herbatą matcha i truskawkami?
Biszkopt z zieloną herbatą matcha
- Jajka w temperaturze pokojowej przełóż do dzieży miksera. Wsyp cukier i ubij na prawie sztywno (ok. 5 minut).
- Kolejno dodaj zieloną herbatę matcha i krótko zmiksuj do połączenia.
- Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
- Kolejno dodaj roztopione i przestudzone masło i połącz z resztą masy.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach ok. 22x32 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
- Biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia i delikatnie zdejmij papier do pieczenia.
- Jeśli używasz regulowanego rantu, to brzegi biszkoptu możesz delikatnie odkroić (ok. 1 cm), aby go wyrównać. Biszkopt przełóż z powrotem na blaszkę do pieczenia lub na płaską blaszkę i zabezpiecz prostokątnym rantem.
- Na biszkopcie ułóż truskawki z odkrojonymi uprzednio szypułkami szpicem do góry. (Uwaga: warto wybrać nieco mniejsze owoce, aby nie wystawały one ponad formę).
Mus z zieloną herbatą matcha
- Zieloną herbatę wsyp do miseczki. Wlej wodę o temperaturze 70-80°C i ubij przez 30 sekund chansenem lub za pomocą trzepaczki.
- Listki żelatyny włóż do zimnej wody (na ok. 5 minut). Żelatynę w proszku (jeśli używasz) zalej zimna wodą, wymieszaj i odstaw.
- Do miseczki przełóż żółtka, wsyp cukier i krótko ubij trzepaczką do powstania gęstej masy. Wlej mleko oraz przygotowaną matchę i całość wymieszaj.
- Miskę wstaw na kąpiel wodną (garnek z gotującą się wodą) i gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż krem zacznie gęstnieć (nie doprowadź jego do wrzenia).
- Jeszcze gorącym kremem zalej posiekaną białą czekoladę. Odczekaj chwilę, a następnie całość energicznie wymieszaj, aż czekolada się roztopi.
- Do kremu dodaj namoczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia. (Jeśli zostaną grudki, to miskę z kremem wstaw na moment na kąpiel wodną, aby delikatnie podgrzać krem). Krem odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na półsztywno (powina być dobrze napowietrzona, ale nadal delikatnie płynna).
- Połącz ją z kremem z zieloną herbatą i dokładnie wymieszaj. Mus natychmiast (szybko gęstnieje) wylej na biszkopt z ułożonymi truskawkami.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed pokrojeniem na porcje oprósz zieloną herbatą matcha. Jeśli korzystasz z regulowanego rantu, to przed jego zdjęciem opal go palnikiem gazowym.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square