Mus jaglany z truskawkami i musli
Pożywny i sycący a przede wszystkim bardzo zdrowy. Doskonale sprawdzi się zarówno na deser jak i śniadanie. Zapakowany w słoiczek można zabrać ze sobą do pracy. Jeśli mus ma być przygotowany na śniadanie można go zrobić poprzedniego dnia. Jeżeli natomiast planujemy podać go na deser lepiej to zrobić tuż przed podaniem aby zachować chrupkość musli. Ja swój podałam w dużych szklankach koktajlowych, i to były naprawdę solidne porcje, które razem z synem zjedliśmy z apetytem na śniadanie.
Mus jaglany z truskawkami i musli
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka gęstej śmietanki kokosowej
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki musli tropikalnego
- 15 dużych truskawek
Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać śmietankę kokosową i miód. Zmiksować wszystko blenderem ręcznym na gładką jednolitą masę. Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Przygotować dwa duże lub cztery mniejsze pucharki. Układać naprzemiennie warstwami: musli, masę jaglaną i truskawki. Udekorować świeżymi listkami mięty.
Smacznego :) Aronia