Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem
Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny z jabłkiem, żurawiną, cynamonem i kruszonką. Babeczki wychodzą bardzo miękkie, delikatne i puszyste. Z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g żurawiny
- 1 średnie jabłko
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 2-3 łyżki cukru
1. Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy. Składniki mokre dajemy do drugiej miski i mieszamy.
2. Składniki suche dajemy do mokrych i mieszamy.
3. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, żurawinę siekamy. Dajemy do ciasta i mieszamy.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy.
5. Ciasto przekładamy do papilotek i oprószamy kruszonką.
6. Pieczemy w 200 stopniach funkcja góra/dół około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)