Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem

Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem

Zdjęcie - Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny z jabłkiem, żurawiną, cynamonem i kruszonką. Babeczki wychodzą bardzo miękkie, delikatne i puszyste. Z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g żurawiny
  • 1 średnie jabłko

Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 2-3 łyżki cukru

1. Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy. Składniki mokre dajemy do drugiej miski i mieszamy.
2. Składniki suche dajemy do mokrych i mieszamy.
3. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, żurawinę siekamy. Dajemy do ciasta i mieszamy.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy.
5. Ciasto przekładamy do papilotek i oprószamy kruszonką.
6. Pieczemy w 200 stopniach funkcja góra/dół około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)

Zdjęcie - Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny z jabłkiem, żurawiną i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów