Muffiny z fetą, czarnymi oliwkami i pomidorami.
Miało być pięknie, a wyszło, jak wyszło. Miałam dodać przepis na rewelacyjny placek ze śliwkami, pachnący tym i owym, który znalazłam w jednej z tych ogromnych ksiąg z pięknymi przepisami, ale już podczas mieszania składników czułam, że coś jest nie tak jak powinno. Ciasto, choć urzekło mnie swoim wyglądem na zdjęciach wyszło koszmarne, nieapetyczne i mało smaczne – wylądowało w całości w koszu i pozostał niesmak i żal po zmarnowanych produktach. Mówi się trudno i piecze się dalej. ?
Później miałam oglądać spadające gwiazdy, a padłam niechlubnie przed telewizorem. Kiedy się obudziłam, stwierdziłam ze smutkiem, że już poniedziałek… Mówi się trudno, podwija rękawy i zabiera do roboty.
I tak minął początek tygodnia, sama nie wiem kiedy dopadł mnie wieczór. Na szczęście, choć był 13, nic się nie zepsuło, nie wybuchło i nie spaliło. Uszczerbił się tylko jeden z moich nowych talerzy, ale mówi się trudno i leci do sklepu po nowy ?
Dziś dzielę się z Wami moim optymizmem i wytrawnymi muffinami z fetą, czarnymi oliwkami i pomidorami. Świetnie sprawdzą się zamiast pieczywa, w podróży zamiast kanapek i właściwie zawsze wtedy, gdy nadarzy się okazja i przyjdzie ochota.
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju (można zastąpić 125g masła)
- szklanka mleka
- ok 120g sera typu feta
- 1 pomidor
- garść czarnych oliwek bez pestek
- łyżeczka soli
- pieprz
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie łyżeczka ziół: prowansalskich, tymianku, bazylii, co kto lubi – ja zapomniałam o ziołach i muffiny tez były pyszne.
Przygotowanie:
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Oliwki posiekać, a fetę pokruszyć palcami.
- Suche składniki tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz wymieszać w misce.
- W drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem, dodać olej i dokładnie połączyć, energicznie mieszając.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać wszystko razem.
- Dodać pokrojone oliwki, fetę i pomidora i wymieszać.
- Przekładać do papilotek lub foremek do 2/3 wysokości.
- Piec około 30 minut w 180 (do suchego patyczka).
Smacznego !