Muffinki bakaliowe (bezglutenowe, wegańskie)
Od babeczek zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Był to pierwszy wypiek jaki zrobiłam sama od A do Z. Pierwsza udana partia babeczek sprawiła , że potrafiłam piec je nawet kilka razy w tygodniu.
Czy jest coś lepszego niż puszysta , jeszcze ciepła muffinka z bakaliami? Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne ! Bez dodatku nabiału, jajek i masła. Jeśli wolicie jeszcze bardziej „fit” możecie zamienić cukier na słodzik, ksylitol lub erytrytol. Zapraszam do pieczenia !Składniki:
2 i 2/3 szklanki (320 g) mieszanki mąki bezglutenowej (użyłem prostej mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej – proporcje poniżej)
180 g cukru (można dać więcej lub mniej)
szczypta soli
3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne
Składniki mokre:
1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego)
2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) nie mylić z aromatem !
* Mieszanka mąk bezglutenowych :
150 g mąki ryżowej białej + 100 g mąki kukurydzianej + 70 g mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
1. Nagrzewamy piekarnik piekarnik do 180 ºC.
2. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy gumę ksantenową, sodę i proszek oraz cukier.
3. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet – odstawiamy na chwilę.
4. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką.
5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek.
6. Pieczemy około 30 – 35 minut (należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są już upieczone. Gotowe babeczki studzimy.
Można również udekorować je wedle upodobań ?
Inne przepisy na babeczki : Muffinki waniliowe Czekoladowe muffinki Cytrynowe muffinki