Morele zapiekane z gorgonzolą i migdałami
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie słodkich owoców z pleśniowymi serami. Uważam, że są wprost dla siebie stworzone. Najczęściej w ten sposób przygotowuję gruszki, jednakże te morele zapiekane z gorgonzolą i migdałami są równie pyszne! Przygotowanie tej banalnie prostej przystawki zajmuje raptem chwilę, a z pewnością zaskoczy ona Waszych gości.
Wybierzcie dojrzałe słodkie morele, ale jeszcze takie lekko twarde, aby nie rozleciały się w trakcie pieczenia. Po rozkrojeniu wypełnijcie je serem gorgonzola (lub innym ulubionym serem pleśniowym), w połówki włóżcie migdały (orzechy włoskie też będą dobrym wyborem), skropcie odrobiną dobrego miodu i posypcie świeżym tymiankiem. Po chwili w piecu otrzymacie pyszną przystawkę. Takie morele zapiekane z gorgonzolą to świetny dodatek do wina, albo po prostu do spałaszowania na grzance z dobrego pieczywa. Gorąco polecam!
Morele zapiekane z gorgonzolą i migdałami
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut
Składniki na morele zapiekane z gorgonzolą i migdałami:
- 12 moreli (dojrzałych, lecz lekko twardych)
- 150 g sera gorgonzola (lub innego sera z niebieską lub zieloną pleśnią)
- 24 migdały
- 1 łyżka miodu
- garść gałązek świeżego tymianku
- chlust oliwy z oliwek
Jak zrobić morele zapiekane z gorgonzolą i migdałami?
- Morele umyj, przekrój na połówki i pozbaw pestek. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek i włóż połówki moreli.
- Każdą połówkę nadziej kawałkiem sera gorgonzola oraz migdałem. Morele polej miodem i posyp świeżym tymiankiem.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 10 minut, aż ser się roztopi, a morele delikatnie zmiękną.
- Podawaj solo lub z ulubionym pieczywem w formie grzanki.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square