Monoporcje delicje z musem czekoladowym i pomarańczą
Dzisiaj mam dla Was przepis na monoporcje Delicje z musem czekoladowym, galaretką pomarańczową i biszkoptem, inspirowane popularnymi ciastkami. 😉 Połączenie czekolady z pomarańczą jest ponadczasowe i zachwyci każdego łasucha. Pomyślałem, że nadchodzące Walentynki to będzie wspaniała okazja, żeby przygotować taki słodki deser od serca. Chociaż tak naprawdę, żadna okazja nie jest konieczna, aby je zrobić – są naprawdę pyszne! 🙂
Każda monoporcja składa się z prostego musu czekoladowego na bazie śmietany kremówki oraz mascarpone. Jednakże, aby nie było tak nudno, to postanowiłem nieco podkręcić jego smak papryczką peperoncino. Uważam, że połączenie gorzko-słodkiej czekolady z chili jest wyjątkowo zmysłowe. Na wzór słynnych Delicji, na spodzie każdego deseru znajduje się klasyczny biszkopt, zaś w środku ukryłem prostą żelkę pomarańczową ze świeżych owoców. Można tutaj również skorzystać z gotowego soku z dodatkiem pulpy, jednakże kawałeczki całych pomarańczy dają ciekawą teksturę. Monoporcje klasycznie udekorowałem glazurą lustrzaną. W tym wypadku z dodatkiem kakao. Dzięki niej deser ma piękny połysk. Na sam koniec zaś oprószyłem jadalnym złotem w proszku. Wydaje mi się, że wyszło to całkiem efektownie.
Przygotowanie tych czekoladowych monoporcji nie jest szczególnie skomplikowane i czasochłonne, jednakże pracę należy rozłożyć sobie na 2-3 dni. Podobnie jak w przypadku innych musowych deserów przed polaniem ich glazurą lustrzaną koniecznie należy je zamrozić, a następnie zostawić na kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Moje monoporcje Delicje przygotowałem w sferycznych formach silikonowych o średnicy 6 cm i pojemności ok. 125 ml. Można je jednak zrobić także w półkulach, czy innej formie, którą macie akurat na stanie. Deser ten nadaje się także do przygotowania tortu musowego o średnicy ok. 18-20 cm. Tylko pamiętajcie wtedy, aby zabezpieczyć go folią rantową, aby boki wyszły równe, a glazura idealnie je pokryła.
Monoporcje delicje z musem czekoladowym i galaretką pomarańczową
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki na monoporcje delicje z musem czekoladowym i galaretką pomarańczową:
Biszkopt:
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 60 g cukru
- 48 g mąki pszennej tortowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Żelka pomarańczowa:
- 3 pomarańcze (ok. 400 g po obraniu)
- 50 g cukru
- 5 g agaru (1 łyżeczka)
Mus czekoladowy z chili:
- 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 150 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 15 g cukru pudru (1 czubata łyżka)
- 1 suszona papryczka peperoncino (opcjonalnie, można pominąć)
Glazura lustrzana z kakao:
- 150 g cukru
- 50 ml + 20 ml wody
- 50 g kakao
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki)
- szczypta złota w proszku (opcjonalnie do dekoracji)
Jak przygotować monoporcje delicje z musem czekoladowym i galaretką pomarańczową?
(Przygotuj formę silikonową na 8 kul o średnicy 6 cm. Pojemność każdego gniazda ok. 120 ml).
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania.
- Do piany dodaj żółtka i ubij krótko ponownie do połączenia.
- Skrobię oraz mąkę przesiej. Stopniowo dodawaj je do ubitej piany.
- Masę przełóż do foremki o wymiarach ok. 20x20 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia i wytnij z niego 8 kół o średnicy 5 cm (średnica otworu na monoporcje).
Żelka pomarańczowa
- Pomarańcze obierz i wyfiletuj, pozbawiając je białych błon. Wrzuć je do garnuszka, wsyp cukier i wstaw na średni ogień. Gotuj przez ok. 10 minut, aż owoce nieco się rozpadną.
- Do pomarańczy dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż agar zacznie żelować. Galaretkę odstaw do przestudzenia, a następnie wlej do formy o wymiarach 15x15 cm.
- Żelkę wstaw do lodówki na pół godziny, aż całkiem się zetnie. Następnie wyjmij z formy i powycinaj okręgi o średnicy 4 cm (1 cm mniejsze niż otwór formy na monoporcje).
Mus czekoladowy z chili
- Śmietanę kremówkę wlej do rondelka. Wrzuć pokruszone peperoncino i podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie kremówkę przecedź przez sitko.
- Czekoladę posiekaj i wrzuć do gorącej kremówki wraz z cukrem pudrem. Mieszaj do momentu roztopienia. Śmietanę odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 6 godzin do schłodzenia.
- Krem po tym czasie ubij na sztywno, dodając pod koniec mascarpone. Mus przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm.
Składanie monoporcji
- Gniazda na monoporcje napełnij musem czekoladowym do 2/3 wysokości.
- Kolejno włóż do każdego gniazda żelkę pomarańczową i przykryj pozostałą częścią musu, zostawiając miejsce na biszkopt.
- Kolejno włóż kawałki biszkoptu i delikatnie dociśnij.
- Formę silikonową wstaw do zamrażarki na 6 godzin lub dłużej do momentu przygotowania polewy.
Glazura lustrzana z kakao
- Żelatynę zalej 20 ml wody. Wymieszaj i zostaw na moment do napęcznienia.
- Do rondelka wlej 50 ml wody i śmietanę kremówkę, wsyp cukier oraz kakao. Wstaw na średni ogień i gotuj do momentu, aż kryształki cukru przestaną być widoczne.
- Rondelek zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie ją rozprowadź.
- Glazurę przecedź przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelej ją do litrówki z dzióbkiem i odstaw do przestudzenia. Powinna mieć 30-35°C przed wykorzystaniem i być gęsta niczym słodzone mleko skondensowane.
- W tym czasie zmrożone monoporcje wyjmij z formy i ustaw na kratce. Pod kratką ustaw naczynie na nadmiar polewy.
- Monoporcje polej glazurą tak, aby pokryć je dokładnie. Poczekaj chwilę, aż nadmiar polewy obcieknie i zdejmij je z kratki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia polewy i do momentu, aż deser się rozmrozi (min. 4 godziny).
- Po o stężeniu polewy możesz je obsypać odrobiną sproszkowanego złota.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square