Mini serniki dyniowe na zimno + dekoracja halloweenowa
Wreszcie powracam na bloga, nawet nie wiecie jak mi brakowało pieczenia i blogowania przez te niecałe 2 miesiące. Bardzo przepraszam, że tak długo nie dodawałam przepisów, ale miałam masę rzeczy na głowie - szkoła, przygotowania do olimpiady, współpraca z Tesco i do tego miesięczny remont kuchni. Na szczęście sytuacja już opanowana i możecie się spodziewać mam nadzieję, że chociaż jednego przepisu w tygodniu.
Dzisiaj super prosty przepis na mini serniki dyniowe na zimno. Ja swoje udekorowałam sprecjalnie na zbliżające się halloween, ale spokojnie możecie je podać na każdą inną okazję. Jeśli macie już przygotowane wcześniej puree z dyni, przygotowanie zajmuje Wam dosłownie max. 10 minut. Bardzo polecam na halloween i nie tylko! :)
Składniki na 1 serniczek (ja swój podałam w 250ml słoiczku, ale możecie podać w pucharku, szklance lub w innych dowolnym naczyniu):
- niecałe 1,5 opakowania serka philadelphia (1 opakowanie - 125g)
- 4-6 łyżek puree z dyni (do smaku)
- ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 2 ciastka oreo
- 2 ciastka oreo bez nadzienia (należy rozkleić oreo na pół i zeskrobać nożem nadzienie)
- 0,5-1 łyżeczka przyprawy dyniowej (pumpkin pie spice)
Na dno słoiczka, pucharka lub szklanki nakładamy połowę pokruszonych oreo z nadzieniem. Nakładamy połowę masy serowej, resztę pokruszonych oreo z nadzienie i resztę masy serowej. Wierzch posypujemy pokruszonymi oreo (tymi bez nadzienia).
Dekoracja:
- 1 ciastko oreo
- 2 kostki białej czekolady
- opcjonalnie - halloweenowe posypki, fioletowy lub pomarańczowy cukier
Z ciasteczka oreo odcinamy dwa równoległe boki. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego lub do rękawa cukierniczego. Wycinamy malutką dziurkę. Na ciasteczku piszemy "RIP", aby przypominało nagrobek. Jeśli nie mamy woreczka możemy wykonać napis wykałaczką. Ciastko wtykamy do sernika, posypujemy posypką i wsadzamy do lodówki do czasu podania. Sernik najlepiej smakuje mocno schłodzony.