Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi
Bardzo fajne pączusie, które możesz nadziać, czymkolwiek chcesz. Jeśli chcesz, żeby zagościły na Twoim wigilijnym stole, to doskonałym nadzieniem będą powidła śliwkowe i lukier pomarańczowy. Na inne okazje można nadziać pączusie kremem czekoladowym, budyniem lub marmoladą.
Porcji: około 16- 18 pączków
Składniki i Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 170 g masła, temperatura pokojowa
- 1 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 jajko rozmącone, do posmarowania pączków
Ciasto polecam wyrabiać mikserem z końcówką haka. Zaoszczędzi to Twój czas i nie zmęczy Twoich rąk.
Z drożdży zrób rozczyn – wymieszaj ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, przyprawę korzenną, sól i wymieszaj. Następnie dodaj rozczyn i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Ciągle mieszając dodawaj pojedynczo jajka. Teraz przełóż ciasto do misy miksera i nastaw mikser na średnio wolną prędkość. Ciasto należy wyrabiać kilka minut. Na koniec ma być gładkie.
Na tym etapie dodawaj do ciasta po kawałku masła i wciąż wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
Ciasto powinno również łatwo odchodzić od boków miski.
Należy przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zagnieć ręką w jedną kulę. Na stolnicy oprószonej mąką rozpłaszcz ciasto dłońmi lub wałkiem na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykrój kółka, na które nałóż po 1 łyżeczce powideł śliwkowych, zlep boki tak, jak jakbyś zlepiała pierogi i zbierz zlepione brzegi w jednym miejscu, tak, aby wyszła Ci kula- pączek. Ulepioną w ten sposób kulkę włóż łączeniem do dołu do papilotki. Ułóż papilotki z pączusiami na blaszce i odstaw jeszcze na jakieś 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem.
Nastaw piekarnik na 180° C i piecz pączki około 15 minut. Do zarumienienia, lub wyciągnięcia suchego patyczka.
Wypełnienie:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Lukier:
- około 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z pomarańczy około 2 łyżek
- garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
Cukier puder i sok z pomarańczy umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za gęsta to dodaj więcej soku z pomarańczy. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodaj skórkę pomarańczową i polej lukrem jeszcze ciepłe pączusie.