Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem
Na śniadanie, na imprezę, czy na przekąskę dla niespodziewanych gości. Mini frittaty sprawdzą się na każdą z tych okazji! Są mega proste i szybkie w przygotowaniu, a co najlepsze można je zrobić na całe mnóstwo sposobów. Zanim jednak zaczniecie swoje eksperymenty, polecam wersję z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem. Wygląda efektownie i jest pyszna! Skusicie się? ;)
*
SKŁADNIKI
na 12 porcji
Mini frittaty:
- 6 jajek
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła + do posmarowania formy
- sól, pieprz
Dodatki:
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g serka śmietankowego
- kilka łodyg koperku
* PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki por. Smaż do momentu, aż warzywa będą złotobrązowe i odstaw do wystudzenia.
Jajka roztrzep widelcem. Dodaj przysmażoną cebulę oraz por i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Formę na muffiny posmaruj masłem i wlej do każdego otworu po równo masy jajecznej. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10-15 minut, aż jajka się zetną. Odstaw do przestudzenia.
Gotowe frittaty wyjmij z foremki. Na każdą nałóż po łyżeczce serka śmietankowego i po kawałku wędzonego łososia. Ozdób łodygą koperku lub posyp posiekanym.
*