Mazurek z malinami i polewą z mleka w proszku

Nie wiem, jakim cudem ten przepis na mazurek z malinami i polewą z mleka w proszku dotąd nie pojawił się na blogu. W moim domu przygotowywany jest on od lat, chociaż w ostatnim czasie trochę o nim zapomnieliśmy. Głównie chyba dlatego, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale przecież w Święta kalorii się nie liczy, czyż nie? 😉 Nie mniej jednak obok klasycznego mazurka z kajmakiem zajmuje on pierwsze miejsce na podium i absolutnie nie ma sobie równych. Co w nim takiego niezwykłego, zapytacie? Przede wszystkim ta nieziemska polewa z mleka w proszku, którą można jeść łyżkami. Smakuje ona niczym najlepsza biała czekolada i wprost nie można się od niej oderwać. Jeśli znacie blok czekoladowy z czasów PRLu, to na pewno wiecie, o czym mówię. 😉 Mleko w proszku to dla mnie cudowne wspomnienie z dzieciństwa i mam do niego ogromną słabość. Dlatego za każdym razem, przygotowując ten mazurek, czuję lekką nostalgię i przypominają mi się dawne desery, o których w dobie dobrobytu każdy z nas już zapomniał. 😉

Mazurek z malinami i polewą z mleka w proszku to prawdziwy świąteczny rarytas, na który można sobie pozwolić w wyjątkowe dni. Słodycz polewy jest tutaj cudownie zbalansowana przez smak lekko kwaśnych malin, a całość wprost rozpływa się w ustach wraz z cudownie maślanym kruchym ciastem. Przygotowując go, warto wybrać konfiturę dobrej jakości z dużą ilością owoców i jak najmniejszym dodatkiem cukru. Z całą pewnością nie może być to dżem, gdyż straci on wtedy na uroku. Mazurek z malinami dodatkowo polecam udekorować liofilizowanymi malinami, które nie tylko pięknie go zdobią w naturalny sposób, ale dodają dodatkową nutkę kwasowości, która świetnie równoważy słodycz polewy z mleka w proszku.

Taki mazurek można przygotować również latem, nazywając go tartą. Wtedy doskonale sprawdzą się świeże maliny. W takim wydaniu smakuje jeszcze lepiej. Świeże owoce wystarczy ugotować bez dodatku cukru, aż powstanie gęsta konfitura, a wierzch ciasta można udekorować malinami w całości. Mam nadzieję, że Was wystarczająco zachęciłem do jego przygotowania? 😉

Mazurek z malinami i polewą z mleka w proszku Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli morskiej

Polewa z mleka w proszku:

  • 150 g masła
  • 100 g mleka w proszku (1,5 szklanki)
  • 60 g cukru pudru (0,5 szklanki)
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • 300 g konfitury malinowej
  • liofilizowane maliny do dekoracji (ok. 30 g)
PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz z solą. Dodaj posiekane masło oraz śmietanę i wbij żółtko. Zagnieć ciasto do połączenia się składników i uformuj z niego kulę, a następnie wstaw ją do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  2. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i przełóż do formy na tartę (u mnie prostokątna o wymiarach 35x10 cm, nada się również okrągła o średnicy ok. 24 cm).
  3. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Następnie zdejmij delikatnie obciążenie wraz z papierem i piecz przez kolejne 10-15 minut do złotego koloru.
  5. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie posmaruj je konfiturą, wyrównując ją szpatułką.

Polewa z mleka w proszku

  1. Masło roztop w rondelku wraz z mlekiem i cukrem pudrem.
  2. Mleko w proszku przesiej, a następnie wsyp do rondelka jednym ruchem i energicznie wymieszaj, aż do powstania gładkiej polewy. Jeśli powstaną grudki, możesz wspomóc się blenderem. 
  3. Polewę wylej od razu na gotowy mazurek i odstaw do zastygnięcia. 
  4. Ciasto udekoruj liofilizowanymi malinami i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby polewa całkiem zastygła.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy