Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie

Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie

Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 4 czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka afrykańskiej przyprawy Ras el hanout
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie Polędwiczki natrzeć papryką, pieprzem, solą i odstawić na 10 min.

 

Z papryk usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w grube piórka. Warzywa ułożyć w brytfance, oprószyć przyprawą Ras el hanout, skropić olejem Kujawskim z ziołami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min. w temperaturze 180°C.

 

Polędwiczki obtoczyć w orzechach. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami, obsmażyć mięso z każdej strony i dołożyć do brytfanki z warzywami na 15 min. przed końcem pieczenia.

 

Zagotować 500 ml wody. Kuskus i rodzynki polać łyżką oleju Kujawskiego z ziołami, posolić, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min., aż wchłonie wodę. Wymieszać z połową szczypiorku.

 

Kuskus wyłożyć na talerze, polędwiczki pokroić w grube plastry, razem z papryką i cebulą ułożyć na kuskusie, posypać pozostałym szczypiorkiem.

 

Porada:

Ras el hanout to przyprawa popularna w krajach Afryki Północnej. W jej skład wchodzi: cynamon, kurkuma, kolendra, kumin, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, kolorowy pieprz, ziele angielskie i czosnek. W niektórych wersjach dodawane są także suszone płatki róży, anyż oraz szafran. Można ją zastąpić mieszanką wyżej wymienionych przypraw lub indyjską Garam masala, ewentualnie curry.

 

 

Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

 

 

Kategorie przepisów