Marokańskie polędwiczki z pieczoną papryką na kuskusie
Składniki
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 4 czerwone papryki
- 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka afrykańskiej przyprawy Ras el hanout
- sól
- pieprz
Przygotowanie Polędwiczki natrzeć papryką, pieprzem, solą i odstawić na 10 min.
Z papryk usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w grube piórka. Warzywa ułożyć w brytfance, oprószyć przyprawą Ras el hanout, skropić olejem Kujawskim z ziołami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min. w temperaturze 180°C.
Polędwiczki obtoczyć w orzechach. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami, obsmażyć mięso z każdej strony i dołożyć do brytfanki z warzywami na 15 min. przed końcem pieczenia.
Zagotować 500 ml wody. Kuskus i rodzynki polać łyżką oleju Kujawskiego z ziołami, posolić, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min., aż wchłonie wodę. Wymieszać z połową szczypiorku.
Kuskus wyłożyć na talerze, polędwiczki pokroić w grube plastry, razem z papryką i cebulą ułożyć na kuskusie, posypać pozostałym szczypiorkiem.
Porada:
Ras el hanout to przyprawa popularna w krajach Afryki Północnej. W jej skład wchodzi: cynamon, kurkuma, kolendra, kumin, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, kolorowy pieprz, ziele angielskie i czosnek. W niektórych wersjach dodawane są także suszone płatki róży, anyż oraz szafran. Można ją zastąpić mieszanką wyżej wymienionych przypraw lub indyjską Garam masala, ewentualnie curry.
Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com