Malinowa pianka na biszkopcie na oleju
Zróbcie to ciasto: malinowa pianka na biszkopcie, lekka jak chmurka z galaretką i dużą ilością malin. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego biszkopt jest wilgotny, a odmierzanie odpowiedniej ilości jest bardzo proste.
Przepis przygotowany na formę o średnicy 26 cm.
Składniki na malinową piankę na biszkopcie na oleju:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe rzepakowego oleju Kujawskiego
Pianka malinowa:
- 600 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
- 2 galaretki malinowe (każda po 70g)
- 500 ml wrzątku
- 2 garście rozgniecionych malin
Góra ciasta:
- maliny
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml wrzątku
Ilość malin wykorzystana łącznie do ciasta to ok. 900 g.
Przygotowanie malinowej pianki na biszkopcie na oleju:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Na koniec przesiej mąkę i dolej olej Kujawski. Wymieszaj i przelej do formy.
Biszkopt piecz w temperaturze 170 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 20 minut.
Galaretki malinowe rozpuść we wrzątku i wystudź.
Śmietankę ubijaj na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę i rozgniecione maliny. Przelej na biszkopt.
Na wierzch ułóż owoce i polej kolejną schłodzoną galaretką malinową.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne