Malinowa pianka na biszkopcie na oleju

Malinowa pianka na biszkopcie na oleju

Zdjęcie - Malinowa pianka na biszkopcie na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zróbcie to ciasto: malinowa pianka na biszkopcie, lekka jak chmurka z galaretką i dużą ilością malin. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego biszkopt jest wilgotny, a odmierzanie odpowiedniej ilości jest bardzo proste.

Przepis przygotowany na formę o średnicy 26 cm.

Składniki na malinową piankę na biszkopcie na oleju:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowe rzepakowego oleju Kujawskiego

Pianka malinowa:

  • 600 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
  • 2 galaretki malinowe (każda po 70g)
  • 500 ml wrzątku
  • 2 garście rozgniecionych malin

Góra ciasta:

  • maliny
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wrzątku

Ilość malin wykorzystana łącznie do ciasta to ok. 900 g.

Zdjęcie - Malinowa pianka na biszkopcie na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie malinowej pianki na biszkopcie na oleju:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Na koniec przesiej mąkę i dolej olej Kujawski. Wymieszaj i przelej do formy.

Biszkopt piecz w temperaturze 170 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 20 minut.

Galaretki malinowe rozpuść we wrzątku i wystudź.

Śmietankę ubijaj na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę i rozgniecione maliny. Przelej na biszkopt.

Na wierzch ułóż owoce i polej kolejną schłodzoną galaretką malinową.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów