Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem
Proponuję dwie , łagodną wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata.
Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami. Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części.
4 miseczki z kabaczka, 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżka pociętych listków mięty, 200 g malin, 20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli
Kabaczka włożyć do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5 min. Nie rozgotować! Ostudzić. Serek wymieszać ze śmietaną, dodać miętę. Wypełnić kabaczkowe miseczki listkami mniszka ,serkiem i malinami. Ułożyć na talerzu polanym klasycznym kremowym balsamico. Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem.
Kabaczek z szynką.
4 miseczki, 4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, 1 opakowanie sera feta, 1 puszka tuńczyka w oleju, 1 łyżka oleju, pieprz.
Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Ostudzić. Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić. Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku. Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem serowym. Podawać z keczupem ,sosem pomidorowym.