Makaronowe muszle ze szpinakiem

Makaronowe muszle ze szpinakiem
Makaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.

Zdjęcie - Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  •  składniki na około 17-20 sztuk

250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni )

300 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

120 g sera camembert

200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach

szczypta gałki muszkatołowej

czarny pieprz

sól

  • przepis

W garnku z osolonym wrzątkiem gotujemy al dente makaron, według przepisu na opakowaniu, uważając aby się nie rozpadł a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy na płaskim talerzu.
Opłukane liście szpinaku siekamy( możemy je również zostawić w całości), po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i dusimy kilka minut aż stracą na objętości. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ser typu camembert kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem.
Szynkę kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości około 2 cm.
Każdą makaronową muszlę nadziewamy farszem ze szpinaku i sera a następnie owijamy w plaster szynki.
Tak przygotowane muszle podajemy jako zimną przekąskę.

Zdjęcie - Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów