Makaron ze szpinakowym pesto z migdałami - obiad w 15 minut!
Rzadko kiedy gotuję obiady, które wymagają długiego stanie przy garnkach ( ze słodkościami jest inaczej! ).
Dlatego tez najczęściej są to makarony, wszelkiego rodzaju tarty czy zapiekanki.
Dziś postanowiłam wrzucić Wam przepis na przepyszny makaron z pesto szpinakowym, które wręcz ubóstwiam!
A cały obiad przygotujemy dosłownie w 15 minut!
Łatwy!
Szybki!
Tani!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* ulubiony makaron ( u mnie muszelki ) – 300 g
* oliwa z oliwek – ok. 125 ml
* migdały bez skórki – 1 duża garść
* czosnek – 3 ząbki
* szpinak – 2 duże garści
* sok z cytryny
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały.
Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ).
Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne.
W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo.
Przygotowane pesto wrzucamy na patelnię, dodajemy ugotowanym makaron, mieszamy, podajemy odrazu na gorąco!
Smacznego!
Zobaczcie też inne, makaronowe przepisy na blogu – do zrobienia również w kilkanaście minut!