Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

Nie masz czasu na długie gotowanie, ale chcesz zjeść coś zdrowego, pożywnego i pełnego smaku? Makaron ze szpinakiem, wędzonym na gorąco łososiem i fetą to strzał w dziesiątkę. Wystarczy kilka składników i mniej niż pół godziny, by cieszyć się pysznym daniem, które sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Inspirację na to danie znalazłam w książce „Łatwe lunchboxy” , która pełna jest pomysłów na szybkie i dobrze zbilansowane posiłki do pracy czy szkoły.

Co wyróżnia ten przepis?

To połączenie składników, które balansują między delikatnością a wyrazistością:

  • Szpinak nadaje lekkości i koloru,
  • Wędzony łosoś wnosi głębię i aromat,
  • Feta dodaje słonego akcentu.

Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą to świetny przykład na to, że szybki lunch może być zarówno smaczny jak i zdrowy. Danie możesz podać solo lub w towarzystwie prostej surówki z kiszonego ogórka, czerwonej cebuli i pomidorków, na którą przepis znajdziesz poniżej.

 

Inne przepisy na blogu na makaron ze szpinakiem:

makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem – prostsza wersja

makaron ze szpinakiem i chorizo

makaron ze szpinakiem i kurczakiem

makaron ze szpinakiem i twarogiem

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w serowo-śmietanowym sosie

makaron ze szpinakiem – wersja podstawowa, bez dodatków

Makaron z dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą:

  • 150-200 g makaronu penne
  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1 op. wędzonego na gorąco łososia
  • 2 solidne łyżki jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Jak wykonać makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą:

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak ładnie się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu (do smaku). Pod koniec dodajemy jogurt, mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Szpinak łączymy z ugotowanym makaronem oraz pokruszonym między palcami serem feta i kawałkami wędzonego łososia.

Podajemy solo lub z surówką z pomidora i kiszonego ogórka.

Składniki na surówkę z pomidora i kiszonego ogórka:

  • 2-3 kiszone ogórki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz ziołowy

 

Jak zrobic surówkę z pomidora i kiszonego ogórka?

Pomidorki oraz ogórki kiszone kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów