Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron – w tym wypadku papardelle z młodym szpinakiem i kawałkami aromatycznego, wędzonego łososia w kremowym sosie z ricotty. Wykwintne, lekkie i pełne aromaty, a zarazem proste i szybkie. Jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Danie na każda okazję.Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
200 g makaronu papardelle
120 g świeżego szpinaku
100 g łososia wędzonego w plastrach
3 łyżki serka ricotta
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę dobrej oliwy, wrzuć ząbek czosnku i podsmaż. Gdy zbrązowieje wyjmij go widelcem z patelni i wrzuć umyty i osuszony szpinak. Podsmaż chwilę by „zwiędł”, posól i popieprz. Dodaj pokrojonego w paski wędzonego łososia i ricottę, wymieszaj.
Do szpinaku dodaj makaron i bardzo delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.

SMACZNEGO icon smile Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów