Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Z okazji Światowego Dnia Makaronu wraz z Shinju, Zuzią, Mirabelką, Lejdi oraz Bartoldzikiem przygotowaliśmy makaronowe dania.
Składniki na 4 porcje:
300 g makaronu kolanka
500 g świeżego szpinaku
50 g gorgonzoli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli*
1. Nastawić piekarnik na 200 ºC. Makaron ugotować al dente. Szpinak dobrze umyć, odciąć ogonki i je wyrzucić, liście posiekać.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i wrzucić liście szpinaku. Smażyć kilka minut mieszając. Na końcu wymieszać z gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
3. Zrobić sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić masło, zmniejszyć płomień, dodać mąkę energicznie mieszając. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko aż powstanie gęsty sos.
4. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić 1/2 makaronu. Na makaronie ułożyć warstwę z 1/2 szpinaku. Potem dodać kolejną warstwę makaronu i szpinaku. Na wierzch wylać sos i posypać pokruszoną gorgonzolą.
5. Zapiekać ok. 15 minut w 200 ºC w trybie grzania góra-dół, bez przykrycia.
* należy uważać z solą, bo gorgonzola może być już dosyć słona; zawsze można dosolić porcje na talerzu
Przygotowując danie korzystałam z przepisu na stronie Planet Kitchen.
Przepis dodaję do akcji Shinju.
Podziel się:
Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...
Tags: gorgonzola, makaron, szpinak