Makaron ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Kolejne danie na szybko, no cóż ostatnio zabiegana jestem, weekend niedługo to może trochę odpocznę :-).
Dzisiaj pyszny makaron ze szparagami, które bardzo lubimy, nawet zrobiłam zapas i czekają w lodówce, suszone pomidory i starta mozzarella. Lekko, ale bardzo smacznie. Ja szparagi gotuję troszkę dłużej, bo moje dziecko woli miękkie. Miłego dzionka :-)
Składniki:
- makaron
- 1 pęczek szparagów
- kilka suszonych pomidorów
- starta mozzarella
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- 1/3 szklanki śmietanki 12%
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. W dużym garnku zagotować wodę, którą solimy, wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. Do wody można też dodać szczyptę cukru. Ugotowane wyjmujemy z wody, studzimy.
2. Makaron gotujemy al'dente.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany szparagi (ja pokroiłam je na pół), dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i śmietankę. Mieszamy, żeby składniki nam się połączyły. Przekładamy na talerze i posypujemy startą mozzarellą. Gotowe :-). Smacznego :-)