Makaron ze szparagami parmezanem i ziołami
Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary.
Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację.
Składniki: (na 3-4 porcje)
- około 20 szt. zielonych szparagów
- 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego
- 2-3 ząbki czosnku
- świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka pietruszki)
- 50g tartego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki. Zacznijmy od świeżych ziół.
Posiekałam je (ach ten zapach!). Czosnek również, ale można go zetrzeć na tarce.
Wstawiłam wodę na makaron. Powinien być al dente.
Teraz czas zająć się szparagami.
Po przycięciu twardych końców (moje były tak świeżutkie,że prawie nie było co odcinać) pokroiłam je na 4-5 cm kawałki.
Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą.
Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami.
Dodałam mój główny składnik czyli szparagi.
Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu. Pod koniec wsypałam parmezan.
Gotowe! Na talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę...