Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie
Makaron razowy z warzywami, które więdły w lodówce, mieloną wieprzowiną i z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Potrawa bardzo przypomina tradycyjne włoskie danie, makaron z sosem bolońskim. Najczęściej taki sos jest podawany z makaronem tagliatelle, lub z lasagne. Nic na to nie poradzę, kocham włoską kuchnię. Pomysł na obiad okazał się bardzo trafiony, nikt nie marudził, wszystko zostało zjedzone. Bardzo polecam….będzie pożywnie i smacznie
Składniki
- 300 g. razowego makaronu
- 500 g mięsa wieprzowego dwukrotnie mielonego
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- mały por ( tylko biała i jasnozielona część )
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego, wytrawnego wina
- 3/4 szkl. passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
- szklanka bulionu lub wody
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- Obraną marchewkę i seler ścieram na dużych oczkach. Por kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek również drobno kroję.
- Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce.
- Na rozgrzaną oliwę daję cebulkę i czosnek, kiedy warzywa odparują wodę, dodaję mięso wieprzowe. Całość smażę mieszając, do czasu, aż mięso zmieni kolor.
- Dodaję warzywa, wszystko mieszam. Dodaję wino, całość duszę pod przykryciem kilka minut. Dodaję przecier pomidorowy i bulion.
- Sos gotuję około 50 minut, powinien lekko zgęstnieć. Pod koniec duszenia, dodaję zioła i przyprawy.
- Sos podaję z ciepłym makaronem. Na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego