Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie

Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie
Makaron razowy z warzywami, które więdły w lodówce, mieloną wieprzowiną i z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Potrawa bardzo przypomina tradycyjne włoskie danie, makaron z sosem bolońskim. Najczęściej taki sos jest podawany z makaronem tagliatelle, lub z lasagne. Nic na to nie poradzę, kocham włoską kuchnię. Pomysł na obiad okazał się bardzo trafiony, nikt nie marudził, wszystko zostało zjedzone. Bardzo polecam….będzie pożywnie i smacznie

Zdjęcie - Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 300 g. razowego makaronu
  • 500 g mięsa wieprzowego dwukrotnie mielonego
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • mały por ( tylko biała i jasnozielona część )
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego, wytrawnego wina
  • 3/4 szkl. passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • szklanka bulionu lub wody
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  1. Obraną marchewkę i seler ścieram na dużych oczkach. Por kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek również drobno kroję.
  2. Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce.
  3. Na rozgrzaną oliwę daję cebulkę i czosnek, kiedy warzywa odparują wodę, dodaję mięso wieprzowe. Całość smażę mieszając, do czasu, aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodaję warzywa, wszystko mieszam. Dodaję wino, całość duszę pod przykryciem kilka minut. Dodaję przecier pomidorowy i bulion.
  5. Sos gotuję około 50 minut, powinien lekko zgęstnieć. Pod koniec duszenia, dodaję zioła i przyprawy.
  6. Sos podaję z ciepłym makaronem. Na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów