Makaron z sosem z pieczonej dyni i fety
Makaron z sosem z pieczonych warzyw i fetą! Pomysł na pyszny obiad lub kolację na ciepło! Smacznie, zdrowo i kolorowo. A jak to pachnie… Zapisujcie przepis i koniecznie zróbcie u siebie 😄
Do mojego dania wykorzystałam olej Kujawski z oregano, pomidorem i cebulą. Dzięki temu danie jest aromatyczne i nie ma potrzeby dodawać innych przypraw.
Oleje z ziołami występują w 8 wariantach smakowych – każdy znajdzie coś dla siebie 😻
Ich zastosowanie jest wszechstronne, a teraz w okresie jesiennym idealnie sprawdzą się do dań na ciepło 😀
Składniki na makaron z sosem z pieczonej dyni i fety:
- 150 g sera feta
- 250 g dyni hokkaido
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 50 g ziaren słonecznika
- 5 ząbków czosnku
- 200 g makaronu świderki
- olej Kujawskiego z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”
- ok. 50 ml wody z gotującego się makaronu
- pieprz, sól do smaku
Przyrządzanie makaronu z sosem z pieczonej dyni i fety:
Do naczynia żaroodpornego przełóż ser feta, dodaj pokrojoną dynię, pomidorki przekrojone na połówki, słonecznik i obrane ząbki czosnku. Całość oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Skrop obficie rzepakowym olejem Kujawskim z ziołami.
Warzywa piecz przez ok. 45 minut, do ich całkowitej miękkości.
W miedzyczasie ugotuj al dente makaron. W szklance zostaw wodę z gotującego się makaronu.
Upieczone warzywa zblenduj z wodą na aksamitny sos. Połącz z ugotowanym makaronem, przełóż do miseczek, udekoruj pomidorkami, posyp serem feta. Makaron z sosem z pieczonej dyni i fety jest gotowy 🙂
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: prosty przepis