Makaron z sosem szpinakowym i kozim serem
No i przyszła kolej na chłodne, jesienne popołudnia. W takie dni bardzo lubię zjeść na obiad coś prostego i rozgrzewającego. Miska pełna makaronu zawsze świetnie sprawdza się w roli jedzeniowego pocieszyciela!
Użyłam makaronu messicani /zwany też dischi/, w kształcenie przypominającym małe sombrera, sprawdzą się tu naturalnie także rurki /penne lub rigatoni/.
Danie przed podaniem możecie też zapiec w piecu, tym samym lekko zarumienić ser na jego wierzchu.
Makaron z sosem szpinakowym i kozim serem Składniki- makaron - np. messicani
- szpinak - 300 g, mrożony w liściach
- śmietana 12% - 250 ml
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- ser kozi - twardy, tarty, 1 szklanka
- woda - 1/2 szklanki
- oliwa - 2 łyżki
- gałka muszkatołowa - 1/8 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, al dente.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oliwie. Na patelnię wlej wodę i wrzuć szpinak, przykryj i na wolnym ogniu gotuj, aż liście się rozmrożą. Od czasu do czasu mieszaj.
Do szpinaku dolej śmietankę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Ugotowany makaron polej porcją sosu, posyp tartym serem. Podawaj od razu lub wymieszany podpiecz przez 5 minut w piekarniku.