Makaron z sepią z łososiem i anchois
To ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Rzadko się zdarza, żebym jakieś danie przygotowywała tak często, a to było u mnie i w tym, i w poprzednim tygodniu. Nie bez powodu. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają i całość jest po prostu przepyszna. Cieszę się, że dodałam anchois, bo doskonale podkreśla smak makaronu z sepią i łososia. Proponuję, żebyście sami przekonali się, jak pyszne jest to danie.
Makaron z sepią, łososiem i anchois:
- 350g łososia
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- 250g świeżego makaronu z sepią
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 chili
- 3 fileciki anchois
- 1 dymka
1) Filet z łososia przekroić na trzy kawałki, doprawić solą (mało), pieprzem i papryką wędzoną.
2) Włożyć na rozgrzaną patelnię z połową oleju skórą do dołu, smażyć kilka minut, odwrócić i smażyć również kilka minut, po czym zdjąć z patelni, podzielić na kawałki i odłożyć.
3) Na większej patelni rozgrzać resztę oleju, podsmażyć posiekany czosnek,
szalotkę i chili, a pod koniec dodać anchois i je rozdrobnić.
4) Dodać ugotowany w międzyczasie makaron, wymieszać i dołożyć kawałki łososia.
5) Podawać posypane posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 660 kcal