Makaron z łososiem i krewetkami
Wygląda pysznie, wspaniale smakuje, a jego przygotowanie zajmuje kwadrans- oto posiłek godny randki lub wizyty teściowej- makaron w kremowym sosie ze szpinakiem, z łososiem i krewetkami.
Do tego dania łososia możecie wcześniej podsmażyć/upiec, a następnie całą porcję nałożyć na talerz razem z sosem. Można też rybę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie udusić w gotującym się sosie. Wybór należy do Was :)
Podaję proporcje dla ok. 3 osób.
Składniki- makaron - ok. 3/4 paczki, penne
- szpinak "baby" - 250 g
- szalotka - 1 szt
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- łosoś - 3 kawałki po ok. 150 g każdy
- krewetki - ok. 350 g
- oliwa - ok. 3 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
Makaron ugotuj "al dente" w duże ilości osolonej wody.
Łososia dopraw solą i pieprzem. Usmaż na odrobinie oliwy z dwóch stron lub upiecz przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Odstaw (ważne, by pozostał ciepły).
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij (nie ma zbrązowieć!) na nim drobno posiekaną szalotkę. Dodaj listki szpinaku, smaż, aż będzie miękki.
Wlej śmietankę i gotuj, aż zacznie gęstnieć. Dodaj krewetki, zagotuj (niezbyt długo, żeby nie stały się gumowate- jeśli były wcześniej sparzone (są różowe)- 2 minuty wystarczą), dopraw do smaku. Podawaj z rybą i ugotowanym makaronem.