Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Makaron to danie, po które sięgam, kiedy się spieszę i chcę zjeść coś na szybko. To też mój comfort food, który uwielbiam jeść w każdej postaci. Idealny na chłodniejsze dni, jak i na lato, jako baza do sałatek. Ten jest w cięższej wersji, bardzo syty i cudownie pyszny. Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą.
Szybki, sycący obiad
Przygotowanie tego dania zajmuje tyle, co ugotowanie makaronu. W tym czasie robimy sos i wystarczy wszystko wymieszać. Możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu – ja użyłam bezglutenowego, kukurydzianego penne. Świetnie sprawdzi się tu również tagliatelle czy farfalle.
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 80 g gorgonzoli
- 50 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ cukinii, pokrojona w półtalarki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 małe pomidory, pokrojone w kostkę albo 8 pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- ulubiony makaron (może być kukurydziany lub inny bezglutenowy)
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy na oleju mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy szpinak, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 5 minut. Odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek i cukinię 2 minuty. Dodajemy ser i śmietankę oraz przyprawy. Gotujemy do rozpuszczenia się sera, dorzucamy kurczaka i szpinak i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Sos mieszamy z makaronem i pomidorami. Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Macie ochotę na więcej makaronu?
W takim wypadku wpadnijcie po przepis na makaron z pesto pietruszkowym i cukinią!