Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym
Kurki, kurki wszędzie, a one są taaakie pyszne! Tym razem proponuję je jako dodatek do makaronu z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie szybkie, łatwe i sycące na długo i zapewniam, że wykonalne dla każdego. Doskonałe na obiad po zapracowanym dniu kiedy rodzinka czeka głodna ? Przypominam też mój sposób na szybkie oczyszczenie kurek, który zawsze się sprawdza, dzięki czemu przygotowanie tego dania to kwestia maksymalnie 30 minut, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym(4 porcje)
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
- 100 g posiekanego sera z niebieską pleśnią
- 150 g kurek, oczyszczonych
- 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 200 ml śmietanki 36%
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- masło klarowane do smażenia
- śól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, włóż trochę masła klarowanego, kurczaka, posól i popieprz i podsmaż do zarumienienia z każdej strony. Przełóż mięso na talerz i odstaw.
- Dodaj trochę masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią.
- Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość przez chwilę i podawaj!
Smacznego!
English version
Blue cheese, chicken and chanterelle pasta(4 servings)
Ingredients:
- 200 g of your favorite pasta, cooked according to the package directions and drained
- 2 single chicken breasts, diced
- 100 g blue cheese, chopped
- 150 g chanterelle mushrooms, cleaned
- 1/2 zucchini, cut into thin slices
- 1/2 onion, diced
- 3 cloves of garlic, sliced
- 200 ml double cream
- 1/2 cup chicken stock
- clarified butter for frying
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat the large and deep frying pan over high heat, add some clarified butter and chicken, season salt and pepper and cook until browned on all sides. Transfer cooked chicken on the plate and set aside.
- Add some more butter to the pan and add the onion and garlic. Cook until translucent, add chanterelles along with zucchini and season with salt and pepper. Cook until the zucchini softens and the mushrooms slightly browned.
- Add cooked chicken, chicken stock, cream and cheese, mix and cook on low heat until the sauce is slightly thickened. Season to taste if necessary and stir in cooked pasta. Heat for a while and serve!
Enjoy!