Makaron w sosie serowo-szpinakowym
 
            Kolejny pomysł na super szybki obiad lub ciepłą kolację. Pyszny makaron w kremowym sosie z serem cheddar i szpinakiem. Do zrobienia w 15 minut. W tym przepisie świetnie sprawdza się mrożony, rozdrobniony szpinak. Przeważnie mam go pod ręką, służy do przygotowania właśnie takich szybkich, awaryjnych dań :).
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Makaron w sosie serowo-szpinakowymPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Makaron w sosie serowo-szpinakowymPorcje2
Kalorie640
kcalSkładniki- 200 g makaronu, np. tortiglioni lub penne 
- 100 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 
- 1 łyżeczka masła 
- 1 mały ząbek czosnku 
- 125 ml śmietanki kremówki 
- 30 g sera cheddar 
- sól, pieprz 
- Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
- W małym rondelku roztopić masło, dodać zamrożony szpinak. Gotować na małym ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Wówczas dodać wyciśnięty ząbek czosnku, dużą szczyptę soli i małą pieprzu. Gotować przez 2 minuty. Następnie wlać śmietankę kremówkę i dodać starty ser. Mieszać aż ser się rozpuści. Gotować 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą (nie żałować!).
 Makaron nałożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, podawać od razu.
 
            