Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską to jedno z najszybszych do przygotowania dań, jakie znam. Sam makaron gotuje się zaledwie kilka chwil, a i pozostałe składniki nie są niczym skomplikowanym. Całość znajdzie się na talerzu w maksymalnie 10 minut. Jest więc to idealne danie na szybką kolację lub obiad w trakcie tygodnia, kiedy to każda minuta ma swoje zastosowanie. Kuchnia azjatycka to w tym przypadku zawsze dobry pomysł. Jak wiemy przecież, charakteryzuje się ona krótkim czasem przygotowania i mimo wszystko ogromną ilością smaku.

Makaron udon jest to gruby makaron pszenny, na którym bazuje wiele dań pochodzenia japońskiego. Występuje zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Obie wersje są coraz bardziej popularne w naszych kręgach i coraz łatwiej dostępne. Przepis, który dzisiaj proponuję, to rodzaj Yaki Udon. Jest to danie na bazie właśnie tego makaronu, z dodatkiem warzyw lub mięs, podawane z rozmaitymi sosami. W moim przypadku będzie to udon z grzybami shiitake oraz kapustą pekińską.  Gorąco polecam wykorzystać właśnie grzyby shiitake, ale z innymi danie także będzie świetnie smakowało.

Takie danie ma jeszcze jedną zaletę. Poza tym, że przygotowuje się je w kilka minut, to może też stanowić smaczne wypełnienie lunchboxów.  Przed zjedzeniem można je w prosty sposób podgrzać lub zjeść na zimno. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, a ponadto makaron ładnie zachowuje kształt i smak przez te kilka godzin spędzonych w pudełku. Przyznam, że nigdy dotąd nie było to dla mnie tak istotne, ale począwszy od tej jesieni zamykam w pudełku znacznie więcej niż tylko kanapki i myślę, że było to dobre posunięcie. Gorąco zachęcam do takich rozwiązań. Jedno pudełko, a jego zawartość daje tyle radości!

Zdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 15 mins

Proste i ekspresowe danie kuchni azjatyckiej. Pełne smaku, pożywne i bardzo łatwe. Idealne na obiad w środku tygodnia lub szybką kolację. Świetnie smakuje także zabrane do pracy lub szkoły.

Rodzaj Dania: Kolacja, Lunch, Obiad Kuchnia: Wegetariańskie

Ilość Porcji: 2 porcje

Składniki

  • 250 g makaronu udon (świeżego)
  • 200 g grzybów shiitake lub innych dowolnych
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 dymka z cebulką
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili ilość dostosuj do własnych preferencji
  • 15 ml oleju sezamowego prażonego
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 30 ml mirinu
  • 10 ml sosu ostrygowego opcjonalnie, pomiń w wersji wege
  • pieprz do smaku
  • 15 ml oleju np ryżowego

Przygotowanie krok po kroku

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź.

  2. Kapustę pokrój w kostkę, a grzyby w paski. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.

  3. Na dymiący wok (lub głęboką patelnię) wylej olej. Dodaj czosnek i białą część dymi i przemieszaj. Od razu dodaj kapustę i podsmaż. Po 2 minutach dodaj grzyby. Podsmaż kolejną minutę.

  4. Dodaj mirin, a po chwili sos sojowy i ostrygowy jeśli używasz. Podduś całość około 1 minutę.

  5. Na koniec dodaj olej sezamowy i ugotowany makaron udon. Dopraw do smaku pieprzem i zdejmij z ognia.

  6. Gotowe danie przełóż na talerze. Udekoruj dymką i papryczką chili.

 

Zdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobacz inne przepisy na dania kuchni azjatyckiej Zdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron udon z grzybami i kapustą pekińskąZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChrupiący placek Miso Ramen ze stekiem i warzywami stir fryZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron soba z warzywami z tahiniZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŁosoś teriyaki z pak choiZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWarzywne curry z zielonej soczewicyZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSajgonki z groszkiem i krewetkamiZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTod Man Khao Pod – Racuszki kukurydziane z chiliZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKokosowa zupa z kurczakiem i makaronem ryżowymZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzybkie curry z batatów i białej fasoliZdjęcie - Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak satay z azjatycką sałatką makaronową

Przepisy z tych kategorii

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
1

Biała kiełbasa pieczona w kisz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krupnik z suszonymi grzybami
1

Krupnik z suszonymi grzybami

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem
1

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami, zielony…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Spaghetti Carbonara ze szparagami

Spaghetti Carbonara ze szparag…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!